Ako dođete u Istru, od morskih specijaliteta obavezno morate kušati salatu od rakova, oštrige, rižoto od morskih plodova ili crni rižoto, rezance s jastogom, škampe na buzaru ili na žaru. Kod glavnog jela dolazi u obzir bilo koja kvalitetna riba: brancin, orada, list, škarpina ili zubatac.  Uz sva ova jela preporučamo da kušate kvalitetna bijela vina kao što su Malvazija, Pinot ili Chardonnay. Od mesnih jela nezaobilazan je istarski pršut serviran s malo maslina, zatim istarska maneštra, njoki ili fuži s telećim žgvacetom ili s umakom pripremljenim na divljači. Kao glavno jelo preporučili bismo Vam ombolo ili kobasice “na istarski” uz koje obavezno ide i kiseli kupus. Uz ova jela najbolje idu kvalitetna istarska crna vina kao što su Teran, Merlot ili Cabernet Souvignon, a za sladokusce preporučamo i istarsku supu od crnog vina.

 maneštra_ma


ISTARSKA MANEŠTRA 

Radi se  o gustoj juhi čiji su osnovni sastojci krumpir i grah, no vješti kuhari kombinacijom ostalih sastojaka svakoj će svojoj maneštri dodati kap posebnosti i gastro čarolije. O glavnom sastojku ovisi i naziv pojedine maneštre a najčešće se u lonac u kojem se ona kuha dodaju mladi kukuruz, slanac, ječam, kiseli kupus, kisela repa ili mladi koromač.

SALATA OD RAKOVICE  

Morska delicija u kojoj su uživali naši stari, gastronomski je užitak koji i danas plijeni pozornost ljubitelja dobre hrane.  Ovaj veliki rak, koji ima nježno i slatkasto meso, priprema se na
mnoštvo načina, no ono je naročito prikladno za kuhanje  i pripremu salata, te vrhunskih umaka za rižoto ili tjestenine.

 salata_rakov_ma_5
 srdele_ma_2

SRDELE NA ŽARU

Plava riba koja je stoljećima hranila brojne ribarske obitelji još jedan je zanimljivi morski okus Istre kojeg morate doživjeti.

CRNI RIŽOTO OD SIPA

Plitko kamenito dno toplog mora uz našu obalu ribarima je od davnina obećavalo bogat ulov sipa, morskih glavonožaca koji imaju posebno mjesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Mnoštvo je recepata u kojima sipe imaju glavnu ulogu, a mi vam preporučamo kušanje crnog rižota, jednostavnog jela neodoljiva okusa u koje će se u trenu zaljubiti svi ljubitelji dobre morske kuhinje.

Crni rižoto od sipe_ma_1
 Brodet_ma_2

RIBLJI BRODET

Tipično ribarsko jelo koje je nekada bilo dio pučke kuhinje, a danas se redovito nalazi i u ponudi eksluzivnih restorana uz obalu Jadrana. Spravlja se od raznih kombinacija svježe ulovljene ribe, a nerijetko ćete u njemu pronaći ponekog raka ili razne plodove mora, a poslužuje se uobičajeno uz kukuruznu krupicu, palentu s kojom tvori neodoljiv jadranski gastro spoj.

DOMAĆA TJESTENINA S UMAKOM

U gastro ponudi Istre osjeća se snažan pečat talijanske kuhinje, a njega ćete najbolje doživjeti kroz niz vrsta odličnih domaćih tjestenina koje se na našoj Rivijeri nude. Najpoznatije među njima su fuži, pasutice i tagliatele koje se spravljaju od glatkog tijesta, te tradicionalni valjušci od krumpira koje ćete pronaći pod nazivom njoki. Uz njih se sjajno sljubljuju najrazličitije vrste domaćih umaka, među kojima je najtradicionalniji umak od rajčice, luka, začina i kokošjeg mesa – žgvacet.

 Dom_tjest_ma_2