Festival igranog filma u Puli

Pulski filmski festival najstariji je filmski festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Njegov je zaštitni pulska Arena, u kojoj se filmovi gledaju pod zvijezdama. Danas je to najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja tijekom niza festivalskih događanja. Festivalski programi redovito se održavaju na niz gradskih lokacija i plijene veliku pozornost brojne publike.

Natjecateljski dio programa uključuje filmove domaće produkcije, dugometražne i kratkometražne, koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program, programa za djecu, program za mlade, retrospektivni program i program Pulska kinoteka. Prateći programi sastoje se od programa za filmske profesionalce, filmskih radionica, raznih izložbi posvećenih filmskoj umjetnosti i koncerata. Ocjenjivački sud dodjeljuje glavnu festivalsku nagradu – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodjeljuje se i za najbolju režiju, scenarij, najboljeg glavnog glumca i glumicu, najbolje sporedne uloge, kameru, montažu, glazbu, scenografiju i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

Motovun film festival

Motovun Film Festival, omiljena ljetna destinacija filmofila. Već gotovo dva desetljeća Motovun Film Festival otkriva najbolja ostvarenja nastala u malim i nezavisnim filmskim produkcijama pa posjetitelje i ove godine očekuje brdo dobrih filmova u glavnom programu, uz poneka iznenađenja, kao što je fokus na Francusku kinematografiju i kulturu.

Za sve one kojima najpopularnije domaće filmsko hodočašće ne ulazi u ljetne planove, festival nudi nekoliko prilika za iskupljenje. Tijekom lipnja u Zagrebu i nekoliko hrvatskih gradova održat će se Skrivene projekcije, a krajem kolovoza Motovun Film Festival seli u metropolu, uz program odabranih naslova s ovogodišnjeg izdanja. Detaljne informacije o programima bit će objavljene tijekom lipnja i srpnja i zato obavezno pratite službenu festivalsku stranicu.

Outlook festival

Outlook Festival, najveći je europski festival bass glazbe i sound system kulture, počinje  spektakularnim  koncertom u pulskoj Areni, da bi idućih nekoliko dana njegovi posjetitelji uživali u glazbi na štinjanskom poluotoku i tvrđavi Punta Christo. Na Outlooku i njegovim brojnim  pozornicama nastupi i više od 300 izvođača duba, reggaea, hip-hopa, drum ‘n’ bassa, garagea, housea i srodnih glazbenih žanrova. Okupe se tu ponajbolji svjetski izvođači, DJ-evi i producenti ovih vrsta glazbe. Tijekom festivala isplovi i četrdesetak brodova sa sjajnim lineupom i soundsystemima. Zabave na brodovima na festivalu stekle su već gotovo kultni status – što ne čudi jer svakog dana ploveći prekrasnim pulskim zaljevom i arhipelagom Nacionalnog parka Brijuni posjetitelji uživaju u jedinstvenoj atmosferi.

Dimension festival

Dimensions festival koji se održava na poluotoku i tvrđavi Punta Christo u Štinjanu, redovito dovodi neka od najvećih imena svjetske elektronske glazbe. Posjetitelji ovog spektakularnog festivala uživaju u nastupima više stotina izvođača, na niz dnevnih i noćnih pozornica, u zabavama na brodovima i kamp uz plažu. Izvođači na festivalu predstavljaju najbolje od house, techno, jazz, funk, soul, drum and bass, psych i pop glazbe… Festival se otvara koncertom u Areni.

Street art festival

Život na Mediteranu oduvijek se, više nego u kućama, odigravao na ulici. Na ulicama su građani razgovarali, udvarali se, svađali se i pjevali i premda možda toga nisu bili svjesni, ulice i trgovi bili su svojevrsna pozornica. Novo vrijeme donijelo je nove običaje, no želja za živošću na ulicama ostala je ista. Street Art želi ponovno oživjeti porečke ulice, trgove i šetališta – plesom, uličnim teatrom, instalacijama, projekcijama filmova, video instalacijama, glazbom… Na ulicama i trgovima Poreča susrest ćete krajem kolovoza brojne umjetnike koji će vam, inspirirani gradom, predstaviti svoja djela i maštu.

PUF – Međunarodni festival alternativnih kazališta

Međunarodni kazališni festival – PUF je jedan od najpoznatijih festivala alternativnog kazališta u ovom dijelu Europe, a u više od 20 godina koliko traje na festivalu je odigrano dvjestotinjak predstava i više od 100 pratećih programa (izložbe, performansi, koncerti). Sudionici stižu iz cijelog svijeta. Predstave se igraju na raznim gradskim lokacijama i sve su besplatne. Dio programa odvija se u Društvenom centru Rojc.

Festival antike

Festival antike – Pula Svperiorvm, odgovor je na potrebu za stvaranjem prepoznatljivog glazbeno-scenskog, edukativnog i gastronomskog događaja koji će svima koji to žele približiti izrazito vrijedan dio tisućljetne povijesti grada i njegove okolice. Dani antike – Pula Svperiorvm  i 2016. godine donose tri uzbudljiva i događajima ispunjena dana iz bogate antičke povijesti. Svi će se zbivati na antičkim trgovima i u prostorima izvrsno očuvanih antičkih građevina koje su se dokazale kao izvrsna kulisa za iznimno sadržajan i bogat program. Glazbeno-scenski program održavat će se na tri važne lokacije – Forumu, Portarati te u parku Grada Graza.  Atraktivna je i borba gladijatora koja se održava u Areni u sklopu povijesno-zabavnog  programa Spectacvla Antiqva. Program je to kojeg je već pogledalo na tisuće gledatelja. Na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi nedaleko Pule, održat će se “Epulon” – predstava i prikaz civilizacije Histra u Nezakciju, te Rimsko – Histarska bitka.

Festival Visualia

Festival Visualia, iako se održava tek četvrtu godinu zaredom, plijeni veliku pozornost, lanjsko izdaje pratilo je više od 15 tisuća posjetitelja. Radi se o audiovizualnom festivalu koji promiče nove  i manje poznate vizualne izričaje poput 3D mappinga i dizajna rasvjete, a osnovni je cilj ove manifestacije modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija posjetiteljima. U cijelom centru grada postavljene su različite svjetlosne i zvučne instalacije, a većina velikih 3D mappinga dešava se na pulskom Forumu u kasnim večernjim satima, kada se zbivaju nestvarni audiovizualni efekti u programu koji prati svjetske trendove iz područja audiovizualne umjetnosti.

Istarska “vinska” utrka

Momjan – Brtonigla – Seget – Umag

Istrian Wine Run je utrka namijenjena profesionalnim atletičarima ali i totalnim rekreativcima koji se po prvi puta žele okušati u nečemu sličnom. Utrka stavlja poseban naglasak na dobar provod i zabavu natjecatelja te prezentaciju istarske eno-gastro ponude. Natjecatelji na stazi obilaze vinske podrume te vinske i opskrbne stanice na kojima im se pruža mogućnost degustacije vina brojnih istarskih vinara. Na startu i cilju te na određenim mjestima uz stazu, trkači će biti popraćeni i animirani od strane raznih muzičkih zabavljača. Jedna od specifičnosti ove utrke jest i mogućnost maskiranja tako da ovom prilikom pozivamo sve natjecatelje da daju svoj doprinos i odaberu maštovite i originalne maske kojima će podići atmosferu cijele manifestacije. Kategorije: maraton (42km), polumararton (21km), štafeta (3x7km).

Ironman 70,3 utrka

Međunarodna triatlon utrka izdržljivosti. Na utrci je lani sudjelovalo više od 1.800 natjecatelja iz cijelog svijeta, a oni su kao što to govori i naziv utrke prošli 70.3 milje ili 114 kilometara i to trčeći, plivajući i vozeći bicikl. Međunarodna triatlon utrka IRONMAN najmasovnija je svjetska utrka takvog tipa natjecanja koja okuplja više od sto tisuća sudionika i održava se u 58 zemalja.

Croatian bike week

„Hrvatski tjedan motora“ međunarodni je susret koji okuplja zaljubljenike u motocikle, njihove proizvođače, ali i sve one koji vole zaista dobru zabavu. Žestoke zabave, po kojoj su ljubitelji motora poznati,  na ovom susretu ne nedostaje, od koncerata do raznih drugih programa među kojima su već nadaleko poznati Oldtimer show, Sexy show, Custom Show… Bikeri koji u Pulu dođu mogu besplatno kampirati na području Monumenti, a besplatni su im ulazi na sve programe. Svake godine motociklisti organiziraju i veličanstveni defile gradom na kojem ih je iz godine u godinu sve više, i zaista njihov defile djeluje impresivno.