604750_sFažana – malo ribarsko mjesto, koje i danas odiše istim šarmom. Sa terasa restorana, koji su se smjestili na Fažanskoj rivi, možete uživati u prekrasnom pogledu na otočje Brijuni, nacionalni park izuzetnih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti.

Fažana je zbog svog prirodnog geografskog položaja, blizine mora i plodnih polja na kojima uspijevaju mediteranske kulture bila važno gospodarsko središte rimske civilizacije čiji je prostor u antici bio pod upravno političkim središtem rimske kolonije Pule (Pola).

Fažanski prostor obuhvaća uvalu Runci na jugu, perojsko priobalje na sjeveru, a u zaleđu plodna polja s maslinicima i vinogradima. Zbog proizvodnje dragocjenog maslinovog ulja, Fažana ima poseban položaj na istarskoj obali u vrijeme rimske dominacije. Blizina mora i mogućnost ribarenja te zaštićenost rimske lučice u koju su mogli pristajati rimski trgovački brodovi odredila je ovo mjesto idealnim za življenje, rad i ladanje.

Zbog obilja sunca, dobrih pozicija i crvene zemlje na području Fažane najraširenija je sorta vinove loze Malvazija istarska. Stara je to, autohtona sorta koja se proširila po cijeloj Istri i danas je sinonim kako za fažansko tako i za istarsko vinarstvo.

Fažanske rive pamte mnoge državnike i političare, te poznate osobe iz umjetničkog i sportskog života,mode, jet seta… Kroz Fažanu su prolazili: car Franjo Josip Prvi, James Joyce, Thomas Mann, Douglas Fairbanks, Gulielmo Marconi, Josip Broz Tito, Nehru, Naser, Indira Ghandi, Ho-Ši-Min, Henry Kissinger, Kraljica Elizabeta II…. Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Mario del Monaco, Naomi Campbell, Placido Domingo…

Fažana je i danas ostala malo mjesto s bogatom ribarskom tradicijom. Svoja ribarska iskustva i znanje odlučili su podijeliti sa zainteresiranima kroz Malu ribarsku Akademiju sardela čime je sardela postala simbol fažanskih ribarskih okupljanja tijekom turističke sezone. Osim što možete steći diplomu Akademije, tu istu plavu ribu možete isprobati pripremljenu na raznovrsne načine šetajući Cestom srdele.

Doživljaj Fažane kao ribarskog mjesta najživlji je u lučici, na rivi gdje se uz barke i mreže razvija priča o ribarskom umijeću i ribarskoj sreći. Šetnja do malog ribarskog muzeja, fažanske ribarnice, pogled prema Brijunima s prekrasne šetnice, osvježenje na terasi nekog od restorana ili predah na klupici uz samo more čini Fažanu bajkovitim mjestom gradića s razglednica.

Foto galerija: