Prvi tragovi povijesti u Istri

Kako bismo malo jasnije predočili sliku Istre i zaintrigirali vas da je što prije posjetite, vratit ćemo se u njenu povijest, koja je i te kako daleka i bogata, a koja je iza sebe ostavila vidljive tragove kroz mnoštvo očuvanih arheoloških, kulturno povijesnih spomenika razlicitih etničkih kultura i vremena. Kao vremeplovom, proputovanje kroz povijest Istre, započinje vec od samih začetaka prapovijesti. Iz tog su razdoblja vidljivi utabani tragovi pradavnih stanara, velebnih dinosaurusa, na obalnom dijelu kod Bala, nedaleko Pule.
Pocetkom brončanog doba (2. tisucljeće pr. Kr.), nastala su gradinska naselja kada su stanovnici Istre napuštali pećinske zaklone, prostore uz more i osnivali naselja na uzvisinama koja su se mogla uspješnije braniti.
Istra je dobila ime po prapovijesnim stanovnicima pripadnicima ilirskog plemena Histrima. Navodno privučeni slatkom vodom, nastanjivali su krajeve od rijeke Timave do Učke, odnosno rijeke Raše. Jedan od prepoznatljivih značajki prapovijesnih Histra iz 11. st. pr. Kr. bio je običaj spaljivanja pokojnika i polaganje ostataka u keramicke žare. Od pamtivijeka, posebice zbog njenog strateškog značaja (izlaz srednje Europe na Mediteran), Istru su nastojali pokoriti brojni osvajači koji su svoje tragove ostavljali, kako po cijelom europskom kontinentu, tako i po Istri. Može se reci da je sva europska povijest “prošetala” po Istri kroz medusoban dodir triju europskih civilizacija romanske, germanske i slavenske.

Od rimljana do danas

Mnogobrojna zdanja svjedočanstvo su rimskog imperija, posebice u Puli i Poreču. Uslijedile su okupacije i kolonizacije Gota, Bizanta, starih Slavena, Avara, Slovenaca, Hrvata, Franaka, Akvilejaca. Stopedeset godišnja mletačka vladavina, utjecaj Habsburgovaca, austrijska vlast, ostavile su iza sebe znatnu kulturnu baštinu. I i II svjetski rat, uz fašističku talijansku te njemačku okupaciju, donijele su Istri znatne štete i razaranja.
No mnogobrojni su kulturno povijesni spomenici prkosno i ponosno ostali svjedočiti o tisućljetnoj bogatoj povijesti Istre, koja se ne može izbrisati, a ni zaboraviti.
Pretpovijesne gradine, rimski amfiteatar i slavoluci, ranokršcanske crkvice, bizantski mozaici, romanicke bazilike, srednjevjekovni gradici na brežuljcima, renesansne freske, kule i zidine, bifore i trifore, goticke katedrale, barokne palace, austougarske fortifikacije sve su to tihi svjedoci bogate i burne istarske povijesti. Naići cete na njih, što kroz svjetovna što kroz sakralna zdanja, u svakom istarskom gradu, selu, zaseoku. Susrest ćete ih čak i tamo gdje to najmanje očekujete, a njihov će vam urušeni zid u travi, ostatak nekadašnje crkvice, stare gradine, kazališta, ispričati još jednu priču ili pak legendu koja se tu zbila…